Particulier Geld Lenen Zonder Bank

Er zijn verschillende manieren voor particulier geld lenen zonder bank. Speciale platforms, zoals Lender&Spender, laten u veilig geld lenen direct van particulieren en zonder bank. Hiermee is er geen risico op oplichting, zoals wel het geval is als je bijvoorbeeld zoekt naar geld lenen van rijke mensen of geld lenen op Marktplaats. Voor zakelijk geld lenen zonder bank, bijvoorbeeld voor ZZP'ers, zijn er trouwens nog meer platforms beschikbaar.

  • Deze manier van particulier geld lenen zonder bank heet ook crowdfunding.
  • Ook zijn er ook directe investeerders of bedrijven van wie u geld kunt lenen. Voorbeelden hiervan zijn de snelle minileningen waarbij je direct kan lenen zonder bank met geld direct op je rekening.
  • Daarnaast zijn er ook tussenpersonen of intermediairs waar je terecht kunt voor een particuliere lening zonder bank. Zie hieronder voor meer informatie over geld lenen zonder bank.

Lening aanvragen zonder bank

Een voorbeeld van zo'n veilig platform is Lender&Spender. Dit is een online platform waar investeerders geld investeren in particuliere leningen. Het werkt gewoon met een AFM vergunning van de overheid.

Speciale platforms om geld te lenen van particulieren waren eerder nog veel talrijker. Sinds 2015 zijn er minstens vijf platforms geregistreerd waar u geld kunt lenen zonder bank. Bekende namen zijn Bondora, CrossLend, Lendico, Boober en Geldvoorelkaar.nl. Wij hebben voor u alle platforms in dit overzicht.

Platform Sinds Voor wie Lenen vanaf Lenen tot
Bondora 2022 Particulieren 1.000 euro 5.000 euro
Lender & Spender 2016 Particulieren 5.000 euro 25.000 euro
Geldvoorelkaar.nl 2011 Particulieren, ZZP & MKB 500 euro Geen Limiet
Lendex.nl 2014 Particulieren 2.000 euro 35.000 euro
Samen in Geld 2014 Hypotheken    
Funding Circle 2015 Zakelijke leningen 10.000 euro 250.000 euro

Het is in Nederland daarom niet heel goed ontwikkeld. Je mag als Nederlands platform geen leningen geven zonder BKR-toetsing en het grote probleem met de meeste platforms is dat de kwaliteit van leenaanvragen niet goed genoeg was. Er zijn veel aanvragen van mensen met een negatieve BKR-registratie. Hierdoor waren er ook veel mensen met schulden die een lening aanvroegen en deze ook niet meer terug konden betalen. Omdat een lening niet meer dan de wettelijke rente mag hebben, is het niet te doen in Nederland om particuliere leningen via Crowdfunding duurzaam te lanceren. Het is niet winstgevend genoeg.

De enige 3 platforms die nu nog particuliere leningen zonder bank aanbieden doen dit op een speciale manier. Zo is Lender&Spender erg streng bij het toelaten van leningaanvragen. Bovendien spreiden zij automatisch het risico van investeerders. Zij kunnen bijvoorbeeld niet zelfstandig inschrijven per lening. Daarnaast plaatst platform zoals Geldvoorelkaar.nl een financiële drempel voor aanvragen. Je moet namelijk eerst zelf fors betalen voordat je in aanmerking komt. Het is dus eigenlijk alleen voor liefhebbers en voor zakelijke leningen. Tot slot is er Lendex, dat alleen leningen als gespreid betalen faciliteit aanbiedt via winkels. Alle overige platforms zijn er niet meer in Nederland.

Geld Lenen via tussenpersonen

Daarnaast zijn er ook tussenhandelaren ofwel intermediairs die voor u een lening regelen bij een andere bank. Deze tussenhandelaren zijn legio en zijn vaak ook verbonden aan een bekende bank. Een bekend voorbeeld is KredietSpotter Nederland.

  • Een lening via deze websites gaat dus altijd via een bank. Maar je hebt niet direct contact met de bank. Het is dus niet echt een lening zonder bank.

Snel geld lenen zonder bank

Tot slot zijn er ook financiële bedrijven die minileningen aanbieden. Dit gaat ook buiten de bank om. Dit heet ook wel snel geld lenen zonder bank. Deze bedrijven vragen wel vaak relatief veel geld voor die minilening, vooral als u het geld snel gestort wilt hebben. Zij rekenen al snel 20-30% kosten per geleend bedrag. Minilening zijn vaak synoniem met snel geld lenen. Zakelijk zijn er trouwens veel meer opties voor zakelijke leningen zonder bank en van directe investeerders.

  • De bekendste aanbieder van de minilening zonder bkr is Ferratum.nl.
  • Er zijn ook andere aanbieders van de minilening zonder bkr in Nederland anno 2021.
  • De minilening kent hoge extra kosten. Neem alleen een minilening als u zeker weet dat u deze ook terug kunt betalen.
  • De minilening betaalt u snel terug. De lening geldt vaak voor 2 tot 4 weken.
  • Bent u te laat met terugbetalen, neem dan contact op met de minilening aanbieder voor een regeling en terugbetaling in termijnen.

Er zijn ook mogelijkheden om op andere wijze zonder bank geld te lenen. Bijvoorbeeld via onderpand. Dit soort leningen gaan ook buiten de bank om. Via een onderpand kunt u geld lenen door spullen met waarde achter te laten in een zogenoemd pandjeshuis. Denk hierbij aan sieraden of telefoons. Brengt u het geld van de lening niet terug, dan worden uw spullen verkocht. Het risico is dus lager dan bij gewoon geld lenen want u kunt niet meer in de schulden geraken.

Meer weten over lenen zonder bank