Geld Lenen via Crowdfunding

Het wordt steeds normaler om geld te lenen via crowdfunding. Maar wat zijn de opties voor crowdfunding in Nederland? Zie hier een overzicht bij welke platforms u het best terecht kunt als particulier, bedrijf of organisatie (voor zakelijke leningen hebben wij trouwens meer voorbeelden).

Platform Sinds Voor wie Lenen vanaf Lenen tot
Lendico.nl 2014 MKB 2.500 euro 25.000 euro
CrossLend 2014 Particulieren 1.500 euro 30.000 euro
Lender & Spender 2016 Particulieren 5.000 euro 25.000 euro
Geldvoorelkaar.nl 2011 Particulieren en MKB 500 euro Geen Limiet
Lendex.nl 2014 Particulieren 1.000 euro 25.000 euro
Samen in Geld 2014 Hypotheken    
Funding Circle 2015 MKB 10.000 euro 250.000 euro

De laatste jaren is crowdfunding sterk in opkomst. Er zijn veel platforms waar u terecht kunt. Het is een interessante mogelijkheid om te kijken naar krediet. Toch is geld lenen via crowdfunding meestal niet goedkoper dan via de bank, maar het is wel leuker en ook een stuk persoonlijker.

Hoe werkt geld lenen via Crowdfunding?

Om geld te lenen via de online platforms, schrijft u zich eerst in via de website. U vult dan uw gewenste leenbedrag in, alsook uw persoonlijke gegevens. U moet daarnaast ook uitleggen waar u het geld voor nodig heeft. Dit wordt allemaal discreet gepubliceerd aan mogelijke geldschieters.

Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, dan wordt uw aanvraag gepubliceerd. Als er genoeg inschrijvingen zijn van geldgevers dan gaat de lening door en krijgt u het geld.

Vaak betaalt u wel extra kosten voor bijvoorbeeld de administratie. Dit is meestal alleen als de lening daadwerkelijk doorgaat, maar bij sommige platforms moet u ook al betalen om uw aanvraag te publiceren. Het is goed als u hierop let voordat u overgaat tot een aanvraag van een lening.

Crowdfunding Lendico

Om als particulier geld te lenen via crowdfunding heeft u veel opties. De bekendste platform is Lendico. U kunt daar al lenen vanaf 500 euro tot 10.000 euro. Om hier geld te lenen moet u vaak wel geduld hebben overigens, want hier gaat meestal wel een week aan vooraf voordat alles in orde is. Lendico bestaat sinds 2014 en komt uit Duitsland. Het is in veel Europese landen actief.

Het aanvragen van een lening betekent overigens niet direct dat u ook de lening krijgt. Er zullen eerst genoeg mensen moeten zijn die zich op de lening inschrijven. Daarnaast moet de lening ook eerst intern goedgekeurd worden door de medewerkers van het platform. Geld lenen bij Lendico is vooral ook geschikt voor herfinanciering van uw leningen, om als zzp'er geld te lenen of als manier om geld te lenen als de bank moeilijk doet. 

Crowdfunding Geld voor Elkaar

Geld voor Elkaar is een platform waar u als particulier geld kunt lenen, maar vooral bedrijven komen hier voor krediet. Er zijn veel opties om als bedrijf geld te lenen, niet alleen als zzp'er maar ook grotere bedrijven. De bedragen die u via dit platform kunt lenen zijn aanzienlijk. Er zijn projecten bij van ruim 100.000 euro. De termijnen zijn vaak niet meer dan 5 jaar. Als particulier kunt u hier trouwens ook terecht.

Voor bedrijven zijn er ook andere opties om geld te lenen via crowdfunding. In Nederland is sinds 2015 ook Funding Circle actief. Daarnaast zijn er ook andere crowdfunding platforms waar u terecht kan voor uw krediet.