Hypotheek van Particulier

U wilt een huis kopen maar kunt niet via de bank een hypotheek regelen? Geen nood, er zijn ook mogelijkheden voor een hypotheek zonder bank, een crowdfunding hypotheek en andere vormen van hypotheek van particuliere hypotheekverstrekkers.

Er bestaan online speciale crowdfunding platforms in Nederland waar u terecht kunt voor een hypotheek, bijvoorbeeld omdat de bank u de deur wijst of omdat u crowdfunden nu eenmaal interessanter vindt. Dit soort particuliere crowdfunding platforms verzamelt voor u particuliere hypotheekverstrekkers die zich kunnen inschrijven als u via dit platform uw hypotheek gaat aanvragen.

Hypotheek platforms

  • Een hypotheek afsluiten bij particulieren? Zie hieronder de voorbeelden van zakelijke of particuliere hypotheken via crowdfunding of via particuliere en zakelijke beleggers.
  • Een overzicht van alternatieve hypotheekverstrekkers, waaronder ook de alternatieve hypotheken zoals een hypotheken zonder adviseur en een hypotheek zonder bank:

Platform Sinds Voor wie
ExecutionOnly 2014 Hypotheek zonder adviseur
Frits.nl 2015 Hypotheek zonder adviseur
Jens.nl 2019 Hypotheek zonder bank
bijBouwe 2019 Hypotheek zonder bank
Samen In Geld 2014 Zakelijke hypotheken voor te verhuren vastgoed
Crowdrealestate 2015 Crowdfunding voor vastgoed
Familiehypotheek 2000 Hypotheken regelen via familie

Crowdfunding hypotheek

Een nieuw platform is Jungo.nl. Hier kunnen wel particulieren terecht voor een hypotheek via crowdfinding, maar voorlopig kunt u zich alleen nog voorinschrijven. Jungo verstrekt nog geen hypotheken. Dit is nog in ontwikkeling.

Jungo werkt hiervoor samen met een netwerk van onafhankelijke adviseurs. Zij kunnen in een adviesgesprek bepalen welke hypotheek het beste bij je past. Klinkt erg spannend, maar helaas is het op dit moment nog niet mogelijk een hypotheek af te sluiten bij Jungo.

Jens komt met het concept van hypotheek onderling. Hierbij faciliteert Jens de hypotheek met alle regels en voorwaarden. U brengt dus financierders binnen. Dit zijn meestal familie of vrienden en kennissen. Of misschien kunt u ergens een particuliere investeerder vinden? Zie ook hieronder de familiehypotheek voor een andere manier om dit te faciliteren.Familiehypotheek

Wellicht dat er in de toekomst nog andere platforms bijkomen voor hypotheken die u kunt afsluiten via particuliere investeerders. Een hypotheek van particulier voor particulier is in feite alleen echt mogelijk als u dit via vrienden of familie regelt. Dit heet ook wel een Familiehypotheek. Bij Eigenhuis.nl kunt terecht voor meer informatie hierover.

Je kan bij gebruik maken van de Eigen Huis familiehypotheek. Deze hypotheek helpt bij alle stappen die je moet nemen voor het afsluiten van een financiering binnen de familie en vrienden. Het proces geeft veel duidelijkheid over de afspraken die je onderling maakt. Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning. Onderling bepaal je zelf de voorwaarden van de lening, zoals het te lenen bedrag, de rente, de looptijd, de manier van aflossing etc. Deze voorwaarden leg je vervolgens vast bij de notaris.


Huis laten kopen?

Soms kom je advertenties tegen die te goed zijn om waar te zijn. Bijvoorbeeld iemand die voorstelt een huis voor je te kopen. Wees dan op je hoede. Want wie zit hier echt achter? En moet je eerst een aanbetaling doen, of hoe zit het precies? Let daarom ook goed op. Een voorbeeld van oplichters is "Wij Kopen Uw Droomhuis".

De website ‘Wijkopenuwdroomhuis.nl’ bood aan het aankoopbedrag van uw nieuwe huis te betalen en het daarna te verhuren aan u. Na 5 jaar kon u het huis weer terugkopen. Deze droomkans werd alleen een nachtmerrie. In dit item van Kassa vertelt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, hoe je dit soort situaties kunt voorkomen en waar je alert op moet zijn voor je een koopcontract tekent.

Het lijkt een prachtkans, bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Wijkopenuwdroomhuis.nl biedt aan het huis voor u te kopen, maar doet dat niet. U heeft al wel een aanbetaling gedaan en dat geld bent kwijt. Want de mensen achter Wijkopenuwdroomhuis.nl zijn met de noorderzon vertrokken. Daarnaast hangt u een boete boven het hoofd omdat de koop van uw huis op het allerlaatste moment is afgeketst.

Zakelijke hypotheek

Sinds 2016 is ook Crowd Real Estate actief op de markt van zakelijke hypotheek crowdfunding. Bij Crowdestate kunnen enkel zakelijke partijen een lening afsluiten. Dit platform is dus niet voor particulieren. Crowd Real Estate haalt de winst uit de kosten die zij rekenen voor investeerders. Daarnaast zijn er ook kosten voor het plaatsen van de lening. Over zichzelf zegt Crowdestate:

Wij maken beleggen in vastgoed toegankelijk voor iedereen. Het platform staat centraal voor het bij elkaar brengen van vastgoedondernemers en investeerders.

Hypotheek van Particulier

Het platform Sameningeld bestaat sinds 2014. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek moet u dit wel via een hypotheekadviseur regelen. Daarnaast bestaat ook de voorwaarde dat u zelf een verplichte eigen financiering van 20% van de waarde van het pand op u moet nemen. Kost het pand 1 miljoen euro, dan moet u dus elders 200.000 euro vandaan zien te halen. In principe is dat dus eigen geld.

Een huis kopen met investeerders kan niet via dit platform. Het is met name bedoeld voor bedrijven die een hypotheek willen voor een bedrijfspand. Bovendien staat op dit moment het platform alleen open voor hypotheken voor panden die u gaat verhuren.

U wilt een mooi pand kopen voor verhuur. Of u bent al in het bezit van een prachtig pand voor verhuur aan particulieren. Maar bijna geen enkele bank geeft u een financiering. Gelukkig kunt u nu bij ons terecht voor crowdfunding. Met dit bijzondere concept brengen verschillende investeerders uw totale financiering bij elkaar.