Particuliere lening

Particulier lenen hoeft niet moeilijk te zijn. Een particuliere lening is zo gevonden. U kunt hier in een overzicht direct zien waar u goedkoop uit bent.

Particuliere lening aanbieders en verstrekkers zijn talrijk. Voor een particuliere lening heeft u tegenwoordig in elk geval deze drie opties.

  • Bij uw eigen bank
  • Bij een prijsvechter
  • Bij particulieren

Particuliere lening aanbieders

Uw eigen bank is meestal wel erg makkelijk. U kunt vaak online uw lening aanvragen zonder veel extra papierwerk. Uw eigen bank is meestal niet goedkoop.


Een prijsvechter is veelal goedkoper dan een gewone bank. Een prijsvechter is meestal een dochteronderneming van een bekende bank. Zij bieden meestal lagere rentetarieven. Een voorbeeld hiervan is Geldshop NL of Findio. Bij deze aanbieders kunt u vaak leningen krijgen met een lagere rente dan bij de bank. Deze aanbieders kunnen u daarbij helpen, zij bieden meerdere offertes aan via verschillende banken en aanbieders.

Particuliere lening aanvragen

U heeft meestal twee keuzes voor een particuliere lening: Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Welke lening moet u kiezen?

Een persoonlijke lening heeft als voordeel vastigheid en duidelijkheid. U spreekt een vast geld bedrag af, een vaste aflossingsperiode en vaste bedragen.

Een doorlopend krediet heeft als voordeel flexibiliteit. U spreekt een limiet af, maar u hoeft niet al het geld te lenen. Bovendien kunt u flexibel aflossen. U moet alleen een bepaald minimumbedrag aflossen elke maand, maar heeft u de limiet nog niet bereikt, dan kunt u gewoon bijlenen.

Veel mensen kiezen voor een doorlopend krediet, maar lopen wel het risico dat ze meer geld lenen dan ze nodig hebben. Hier krijgen veel particulieren later spijt van. Weet u het niet zeker, dan kunt u beter voor een persoonlijke lening kiezen. Kiest u voor een lening bij particulieren, dan kunt u meestal alleen kiezen voor een aflopend krediet zoals de persoonlijke lening.

Geld lenen van particulieren

Behalve bij de banken en de prijsvechters, kunt u voor een lening ook terecht bij speciale particuliere platforms. Hier vraagt u een lening aan die wordt gefinancierd door particuliere geldverstrekkers. De platforms registeren uw lening, keuren deze goed en verzamelen voor u het geld.

Het aflossen van uw lening gaat gewoon hetzelfde als bij een bank, u betaalt gewoon elke maand een vast bedrag terug. Dit geld wordt dan weer op de rekening van de particuliere leninggevers teruggestort. Zij investeren dus in uw lening. Overigens kunt in deze gevallen alleen een persoonlijke lening aanvragen.

Een bekend van dit soort platforms is Lendico.nl. Zij bestaan alweer een paar jaar in Nederland en hebben redelijk wat leningen geregeld voor particulieren in Nederland. Dit platform bestaat overigens ook in andere landen, zoals Duitsland. Daar is het nog een stuk groter en bekender dan hier. Maar er zijn ook andere platforms in Nederland.