Nieuws

Particulier Geld Lenen via Crowdfunding komt maar niet van de grond

Particulier Geld Lenen via Crowdfunding komt maar niet van de grond

Het lukt maar niet om in Nederland particulier geld lenen via crowdfunding echt van de grond te krijgen. Het lukt veel platforms niet om particuliere investeerders te vinden om voldoende geld te investeren in particuliere leningen, terwijl de kwaliteit van de particuliere leningen ook achterblijft.

Was het in 2015 nog een grote belofte en kwamen er steeds meer platforms bij, anno 2017 zijn ze juist gestopt met het aanbieden van de leningen aan particulieren. Zo biedt Lendico in Nederland sinds eind 2016 alleen nog leningen aan bedrijven. En ook CrossLend is medio 2017 gestopt met het aanbieden van leningen in Nederland. Wel bieden beide platforms nog leningen in Duitsland aan. Daar is de markt sowieso veel groter en zijn er ook meer investeerders.

Investeerders

Overige platforms zoals Lendex hebben vaak niet meer dan 1 lening openstaan en het duurt relatief lang voordat er genoeg investeerders zijn. Dit staat in groot contract met andere platforms voor zakelijk geld lenen die wel vaak binnen 1 dag of zelfs binnen 1 uur zijn volgeschreven, zoals Geld voor elkaar en Knab Crowdfunding.

Opvallend genoeg vinden particuliere leningen, net als zakelijke leningen via Geld voor elkaar, wel snel genoeg investeerders. Het grootste euvel is hierbij tweeledig. Aan de ene kant is er de kwaliteit van leningaanvragen, maar net zo belangrijk blijkt of een platform wel genoeg investeerders aan zich kan binden. In 2015 en 2016 stonden er via Lendico elke week wel genoeg goede leningaanvragen van particulieren, maar het duurde relatief lang voordat er genoeg investeerders waren. Dit terwijl veel zakelijke leningen via andere platforms binnen 1 dag wel zijn volgeschreven.

Eén van de redenen voor het ontbreken van investeerders voor particuliere leningen kan ook zijn dat de rente van zakelijke leningen vaak een stuk hoger ligt dan de rente van particuliere leningen. Maar een andere reden zou ook kunnen zijn dat sommige platforms gewoon beter zijn in het aantrekken van grotere investeerders.

Toekomst

Eind 2016 is er nog een nieuw platform gestart in Nederland, dat het anders probeert. Zij focussen zich eerst op de investeerders en proberen meer zekerheid te bieden. Maar de rente die zij aanbieden is nog altijd beduidend lager dan de rente van de meeste zakelijke leningen. In het eerste halfjaar van 2017 hebben ze nog meer 24 leningen uitgekeerd. Dat stelt nog altijd niets voor natuurlijk.

Wanneer particuliere leningen via crowdfunding echt loskomen in Nederland is nog de vraag. Vooralsnog is het wachten op nieuwe initiatieven, consistentie en meer durf. Zo is onze conclusie na drie jaar volgen van deze markt. Zie hier overigens een meer uitgebreide overzicht voor particulier geld lenen en zakelijke leningen via crowdfundig.