Hypotheek zonder bank

Voor een hypotheek zonder bank kunt u terecht bij enkele speciale platforms waar u een crowdfunding lening kunt aanvragen. Dit kan als particulier, maar ook als u zakelijk een hypotheek wilt afsluiten. Zie hieronder twee voorbeelden, van Jens en bijBouwe.

  • Er zijn wel grote verschillen in de mogelijkheden tussen de particuliere en de zakelijke hypotheken.
  • Er zijn bijvoorbeeld meer platforms voor zakelijke hypotheken dan voor de particuliere hypotheken.
  • Ook moet u voor een particuliere hypotheek vaak meer geld zelf inbrengen dan als u een bedrijfspand wilt kopen zonder bank of in vastgoed wilt investeren, bijvoorbeeld om deze te verhuren.

Hypotheek Onderling

Jens komt met het concept van hypotheek onderling. Hierbij faciliteert Jens de hypotheek met alle regels en voorwaarden, en brengt u zelf de financierders binnen. Dit zijn meestal familie of vrienden en kennissen.

Onderlinge hypotheken worden meestal gefinancierd door familie en vrienden, en ook vaak door ondernemers uit de kennissenkring. Jens ziet een bestaande relatie als het vertrekpunt, zodat je weet wat je aan elkaar hebt. Ga eens in gesprek met mensen in je omgeving met geld op de bank. Jouw hypotheek kan voor hen een aantrekkelijke en veilige manier zijn om een eerlijke rente op hun spaargeld te ontvangen.

 

bijBouwe hypotheek

Je kan ook terecht bij bijBouwe. Deze nieuwe hypotheekgever adverteert zichzelf als hypotheker zonder bank. Zij gaan voor jou direct aan de slag om hypotheekgeld bij elkaar te krijgen institutionele beleggers zoals (Nederlandse) pensioenfondsen en verzekeraars. bijBouwe is sinds 2015 actief op de hypothekenmarkt, maar het moederbedrijf Dynamic Credit bestaat al meer dan 15 jaar.

Wat onze hypotheek onderscheidt van eentje bij een bank, is dat wij onze hypotheken niet verstrekken vanuit eigen vermogen. In plaats daarvan heeft een aantal institutionele beleggers een bepaald bedrag toegezegd dat we aan jouw hypotheekvraag kunnen koppelen. Dit noemen we een beleggingsmandaat.


Familiehypotheek

Wellicht dat er in de toekomst nog andere platforms bijkomen voor hypotheken die u kunt afsluiten via particuliere investeerders. Een hypotheek van particulier voor particulier is in feite alleen echt mogelijk als u dit via vrienden of familie regelt. Dit heet ook wel een Familiehypotheek. Bij Eigenhuis.nl kunt terecht voor meer informatie hierover.

Je kan gebruik maken van de Eigen Huis familiehypotheek. Deze hypotheek helpt bij alle stappen die je moet nemen voor het afsluiten van een financiering binnen de familie en vrienden. Het proces geeft veel duidelijkheid over de afspraken die je onderling maakt. Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning. Onderling bepaal je zelf de voorwaarden van de lening, zoals het te lenen bedrag, de rente, de looptijd, de manier van aflossing etc. Deze voorwaarden leg je vervolgens vast bij de notaris.

Lees ook