Het verhaal van Boober

Boober was het eerste online platform voor mensen om onderling geld te lenen. Het was erg vernieuwend en zorgde voor meer dan 500 leningen ter waarde van 1,65 miljoen euro. Via Boober konden mensen zich inschrijven voor leningen waarbij andere particulieren zich weer inschreven om het geld uit te lenen.

Helaas werd Boober een fiasco, of zullen we beter zeggen een Blooper. Dat komt mede doordat het project best veel startproblemen had. Zo lag het veel in de clinch met de AFM, de Autoriteit Financiele Markten. Toen uiteindelijk wel toestemming werd verkregen om de leningen te verstrekken, ging het bedrijf echter failliet.

Wanbetalers

Het grootste probleem van Boober waren de wanbetalers, mensen die hun leningen niet terugbetalen. Zo staat in een nieuwsbericht over het faillisement:

In de praktijk zag je dat hoe langer Boober bestond, hoe meer wanbetalers er kwamen. Ze hebben dat eerst proberen op te lossen via een incassobureau, maar dat lukte niet. Later hebben ze het zelf geprobeerd, maar ook dat ging niet.

Uiteindelijk heeft het bedrijf het niet langer dan twee jaar volgehouden. Dat was jammer, maar blijkbaar waren de geesten nog niet rijp. Maar dit betekent niet dat het concept onhaalbaar is. Zo zijn er in 2014 vier soortgelijke platforms gestart, waaronder het bekende Lendico.

Of deze platforms succesvol zullen zijn hangt met name af van de interne organisatie, stelt een particuliere geldverstrekker:

Je moet onderscheid maken tussen de levensvatbaarheid van het concept en de uitvoering van daarvan. Ik zie wel degelijk grote kansen voor dit concept in Nederland. In het begin was er ook veel enthousiasme onder uitleners. Echter door de slechte uitvoering haakten velen af.

Meer weten