Geld Lenen van Particulier

Online geld lenen van particulieren is enorm in opkomst. Zakelijk lenen en ook privé geld lenen is steeds makkelijker te doen via nieuwe platforms waar u veilig en betrouwbaar een lening kunt aanvragen van particuliere geldverstrekkers uit Nederland en buitenland. Dit geld lenen zonder bank is een nieuwe trend. Bij deze nieuwe manier van geld lenen van particulier of geld lenen van investeerders gaat het lenen gewoon volgens de wet en zijn er geen rare verrassingen.

  • Bent u op zoek naar een privé lening of particuliere lening zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening, bekijk dan de pagina over particuliere leningen.
  • Liever een zakelijk krediet? Bekijk dan de informatie over zakelijke leningen met crowdfunding leningen.
  • Geld lenen via crowdfunding, privé personen en particuliere investeerders is er ook voor consumenten, lees verder hieronder.

Geld lenen particulieren

Platform Sinds Voor wie Lenen vanaf Lenen tot
Bondora 2022 Particulieren 1.000 euro 5.000 euro
Lender & Spender 2016 Particulieren 5.000 euro 25.000 euro
Geldvoorelkaar.nl 2011 Particulieren, ZZP & MKB 500 euro Geen Limiet
Lendex.nl 2014 Particulieren 2.000 euro 35.000 euro
Samen in Geld 2014 Hypotheken    
Funding Circle 2015 Zakelijke leningen 10.000 euro 250.000 euro

Particuliere Lening Afsluiten

Om als privé persoon in aanmerking te komen voor een lening van particuliere investeerders schrijft u zich in bij het online platform. U doet een kredietaanvraag en vult alle gegevens in. U levert ook een bewijs van inkomen en dergelijke. Na de inschrijving doen de meeste platforms ook toetsing bij het BKR om te beoordelen wat uw kredietscore is.

Aan de hand van uw kredietscore wordt ook de rente bepaald. De rente is afhankelijk van uw financiële gegevens. Of u een vast inkomen heeft en hoe hoog uw inkomsten zijn, is bepalend voor de rente. Heeft u in het verleden wel eens betalingsachterstanden opgelopen of wilt u geld lenen met schulden, dan zal de rente hoger zijn. Voor de aanvraag van de lening moet u trouwens geen haast hebben. Reken een week tot 2 weken kwijt voor alles rond is. Voor snel geld lenen zijn er namelijk ook andere opties.

Een klein aantal platforms is overigens niet aangesloten bij het BKR en hebben naar eigen zeggen een andere manier van toetsing en risico-analyse. Dit zijn bijvoorbeeld de zogenaamde minileningen. Via deze platforms kunt u geld lenen bij particulieren zonder bkr toetsing of met een negatieve bkr registratie. Let u wel goed op dat de kosten en de rente niet hoger zijn dan u kunt dragen. Heeft u reeds schulden en wilt u lenen, dan is het raadzaam om geld te lenen om uw schuld te herfinancieren, niet om extra bij te lenen.

Geld lenen voor bedrijf

Geld lenen voor uw bedrijf van particulieren en zakelijke investeerders valt heel goed te regelen via crowdfunding platforms. Met de opkomst van deze nieuwe online crowdfunding platforms via het internet kunt u eenvoudig en snel een zakelijke lening aanvragen. Bent u zzp'er, heeft u een eenmanszaak of een groter bedrijf, geld lenen van particulieren is goed te doen via deze nieuwe online platforms. Bekijk ook de speciale ZZP-leningen.

Wilt u geld lenen van particulieren voor uw bedrijf, dan kijkt men vaak ook naar uw risicoprofiel van Graydon. Dat profiel bestaat uit uw betalingsinformatie en financiële cijfers van uw bedrijf. Dit profiel geldt ook voor leningen bij banken. Maar er zijn ook mogelijkheden om geld te lenen van particuliere mensen voor een project die u wilt doet, of voor het starten van een nieuwe ondernerming.

Investeren in Crowdfunding

U kunt ook ervoor kiezen om te investeren in leningen. U krijgt dan een rendement van 3 tot wellicht 12 procent per jaar. U kunt zelf uw risico bepalen. De leningen zijn meestal van relatief korte duur - vaak niet meer dan 5 jaar. Een aantal zijn slechts voor 6 maanden of een jaar. De platform bieden redelijk goede informatie over de personen die geld willen lenen en maken uitstekende risico-analyses.

De meeste platforms bieden een goed overzicht van de leningen en het risicoprofiel. U kunt meestal al inleggen vanaf 25 euro en het risico kunt u eenvoudig spreiden over meerdere leningen. Het is een vrij makkelijke manier om geld te verdienen met geld uitlenen en u krijgt gewoon elke maand geld terug van de uitstaande leningen. Wel is het helaas zo dat er geen verzekering is dat u het geld ook terugkrijgt als de lening niet wordt terugbetaald.

geld lenen p2p crowdfunding

Peer to Peer lenen (p2p leningen)

Deze vorm van onderling geld lenen wordt ook wel peer to peer lenen genoemd, ofwel p2p-lenen. Het is een fenomeen dat duidelijk in opkomst is. Dit zien we vooral bij de zakelijke leningen, maar nog wel in mindere mate bij de hypotheken zonder bank en privé-leningen.

Deze vorm van particulier geld lenen is niet hetzelfde als onderhands geld lenen - het traditionele particulier geld lenen. Dit is anders vanwege de tussenkomst van de platforms. Dankzij deze platforms wordt het proces makkelijk gemaakt om te investeren in leningen.

De trend zal zeker nog wel doorzetten. Maar particuliere leningen lopen achter in dit proces. Veel platforms voor privé-leningen houden niet heel lang stand. Dit komt omdat de kwaliteit van leningaanvragen via deze platforms te laag is. De meeste mensen die hier een lening aanvragen zijn vaak afgewezen bij banken en zijn op zoek naar geld lenen zonder bank. Als platform moet je daar goed op kunnen anticiperen, bijvoorbeeld zoals Lender & Spender dat doet met een betere schifting.

Hypotheek zonder bank

Een nieuwe ontwikkeling is ook de hypotheek zonder bank. Daarbij pakken de platforms het verschillend aan. De drie platforms op dit gebied hebben alle drie een net andere focus.

  • Bij Jungo kunnen particulieren terecht voor een hypotheek via crowdfinding, maar voorlopig kunt u zich alleen nog voorinschrijven. Jungo verstrekt nog geen hypotheken. Dit is nog in ontwikkeling.
  • Jens komt met het concept van hypotheek onderling. Hierbij faciliteert Jens de hypotheek met voorwaarden. Je brengt dus zelf de financierders binnen. Dit zijn meestal familie of vrienden en kennissen.
  • Aan de andere kant heeft bijBouwe zelf veel gereserveerd geld van institutionele beleggers zoals de (Nederlandse) pensioenfondsen en verzekeraars.

Geld lenen via Crowdfunding

Een andere term die we ook wel gebruiken is Geld Lenen via Crowdfunding. In Nederland begon dit geld lenen al in 2007 met Boober, maar die website bestaat niet meer. Er zijn daarnaast een aantal nieuwe pogingen gedaan om nieuwe platforms op te zetten, maar het duurde in Nederland tot 2014 tot het p2p-lenen eindelijk een beetje doorsloeg met aanbieders zoals Lendico en CrossLend. In 2016 kwam Lender & Spender daarbij en is op het gebied van consumentenleningen nog het enige platform in Nederland.

Al deze aanbieders hebben overigens gewoon een vergunning van het AFM. Dit is het overheidsorgaan dat toeziet op naleving van de wetten op de financiële markten. Zie voor meer informatie ook de speciale pagina over crowdfunding de AFM.

Pas op voor oplichters

Het kan ook goed voorkomen dat je te maken krijgt met oplichters. Vooral als je erg wanhopig bent. Dit kan vooral gebeuren als je zoekt naar geld lenen van rijke mensen bijvoorbeeld, of onbetrouwbare websites bezoekt met malafide advertenties en intenties. Wees bewust van de gevaren! Bekijk onze tips over oplichting en check hier de aanbieder bij de AFM.