Prive geld lenen

Privé geld lenen heet ook wel een particuliere lening. Dit is een lening zoals een persoonlijke lening of een flexibel doorlopend krediet. Deze lening sluit je af bij je eigen bank, of een andere aanbieder zoals prijsvechters. De rente bij de prijsvechters zijn een stuk lager.

  • Bekende namen van prijsvechters zijn Freo en Defam. Je kan trouwens ook een lening aanvragen via een partij zoals KredietSpotter Nederland.

Privé lening aanvragen

U kunt voor een privélening eenvoudig terecht bij uw bank, maar dat is vaak duurder. De banken staan erom bekend om hogere rente te vragen dan andere aanbieders op de markt. Dit geldt voor alle bekende banken, van de ING, ABN AMRO bank tot aan de Rabobank, SNS en Triodos. Kies u voor een lening bij uw eigen bank, dan kiest u vooral voor het gemak van een bank voor al uw bankzaken. U kiest niet per se voor een goedkope lening.

Dit doen de banken omdat hun klanten toch wel een lening aanvragen bij de eigen bank. Het is vaak makkelijker. Je kan de aanvraag gewoon doen via de app op je mobiele telefoon. En omdat de bank ook direct kan inzien hoeveel geld je bijvoorbeeld aan salaris binnenkrijgt, is het vaak snel goedgekeurd.

Je gegevens inzien kunnen andere aanbieders trouwens ook doen. Sinds een paar jaar is er de nieuwe wet PSD2. Daarmee zouden alle aanbieders in principe ook je toestemming kunnen vragen om je banktransacties te mogen inzien. Hiermee zouden ze direct kunnen inzien of je aan de voorwaarden voldoet. Een privé-lening zou hiermee makkelijk en snel te regelen zijn. Zakelijke aanbieders doen dit trouwens al jaren voor de zakelijke leningen.

Privé lening vergelijken

Om privé leningen goed met elkaar te vergelijken kijkt u trouwens niet alleen naar de rente en de kosten, maar ook naar de soort lening. U kunt meestal kiezen uit een vorm van een aflopende lening (persoonlijke lening) of een doorlopende lening (doorlopend krediet).

Een doorlopend krediet heeft vaak een lagere rente, maar deze lening nodigt je wel uit om meer te lenen dan je nodig hebt. Je kan tot de afgesproken limiet onbeperkt lenen. Er is geen vast aflosschema en je moet vaak alleen een bepaald minimaal bedrag aflossen.

Een persoonlijke lening heeft vaak een hogere rente. Maar omdat je een vast bedrag afspreekt met vaste aflossingen ben je vaak goedkoper uit. Dit is zo omdat veel mensen met een persoonlijke lening uiteindelijk minder geld lenen dan met een doorlopend krediet. Ook gaat de aflossing vaak sneller (vanwege het vaste schema). Je bent uiteindelijk minder geld kwijt aan rente.

Meer weten