Geld uitlenen

Bij geld uitlenen aan anderen denken we meestal aan geld uitlenen aan vrienden of familie. Maar je kan ook geld uitlenen aan vreemden of geld uitlenen aan bedrijven, en daar dan weer geld aan verdienen. Dit is dankzij nieuwe platforms steeds beter mogelijk. Je kan hierbij makkelijk een rendement behalen van 5 tot 10 procent per jaar.

  • Bijvoorbeeld via Bondora Go & Grow krijg je 6,75% rente per jaar, zonder zelf leningen te selecteren.
  • Bij het Nederlandse Lender & Spender kan je ook investeren in particuliere leningen en krijg je een netto rendement tot 4%
  • Bij Capital Circle en Collin Crowdfund investeer je in het MKB. Je krijgt 5-7% rente maar je moet zelf wel je eigen projecten selecteren.

Geld uitlenen tegen rente

Het werkt zo: je schrijft je in op een van de ruim tien platforms die we in Nederland hebben. Je kiest zelf het project waarin je wilt investeren. Zo kan je voor bedrijfsleningen kiezen, particuliere leningen of ook goede doelen projecten in het buitenland bijvoorbeeld. Bij die projecten zie je goed wat het risicoprofiel is en ook zie je wat de rente zal bedragen.

Jij bepaalt bovendien zelf het bedrag dat je wilt investeren. Zo kan je vaak al beginnen met een klein bedrag van 10 of 25 euro. Het totale bedrag dat je wilt investeren, stel 100 per maand, kan je zo per project spreiden. Je krijgt vervolgens elke maand een deel aflossing en de rente terug.

Crowdfunding Platforms in Nederland

Platform Sinds Soort Investering Vanaf
Crowdestate 2016 Investeren in vastgoedprojecten € 500
Symbid.nl 2011 Investeren in bedrijfsleningen € 25
Lendahand 2015 Investeren in ontwikkelingsprojecten € 50
Kapitaal op maat 2013 Investeren in bedrijfsleningen € 100
Geldvoorelkaar 2011 Investeren in particuliere leningen en mkb € 250
Collin Crowdfund 2015 Investeren in bedrijfsleningen € 500
Beleggingspanden 1998 Investeren in vastgoedprojecten € 500
Capital Circle 2015 Investeren in MKB € 500
Lender&Spender 2017 Investeren in particuliere leningen € 100

Geld lenen aan vrienden

Je kan ook geld lenen aan vrienden. Dit heet onderhands lenen. Het is een goede praktijk om de lening op papier te zetten. Als het om een groot bedrag gaat, dan kan je dit ook via de notaris doen. Zo'n notariële akte kost wel geld, maar die kosten kan je dan gewoon boven op de lening vragen.

Officieel moet je van de belastingdienst ook rente vragen. Dit moet een marktconforme rente zijn van maximaal 12% anno 2020, inclusief andere kosten zoals de notariële akte. Als je geen rente vraagt, dan is het officieel een gift. Zo schrijft het Nibud:

U spreekt samen af hoe en wanneer en of er rente en aflossing moet worden betaald. Bij grotere bedragen is het verstandig deze afspraken vast te leggen in een schuldbekentenis of een notariële akte.
  • Als je niet kiest voor de akte, onderteken dan in elk geval een Schuldbekentenis. Dat is een verklaring waarin u de afspraken opschrijft.
  • Ook voor kleinere bedragen is een schuldbekentenis handig. Dat kan ook via een mailtje, appje of SMS. Denk ook aan een ontvangstbewijs of een bewijs van storting van het geld. Beide partijen moeten de schuldbekentenis ondertekenen.
  • Een voorbeeld van een schuldbekentenis vind je hier in PDF formaat, of op de pagina van Nibud in docx formaat.