Geld lenen via Geld voor Elkaar

Geld voor elkaar is een bewezen platform voor particulieren en bedrijven die geld willen lenen. Het platform bestaat sinds 2011 en kent veel afgesloten projecten. Tot 2020 heeft het platform 1.600 financieringsprojecten van mkb-ondernemers en vastgoedbeleggers afgesloten.

  • Geldvoorelkaar.nl was het eerste Nederlandse crowdfundingplatform voor het MKB.
  • In 2014 had het platform ruim 40 miljoen euro aan leningen binnengehaald. Voor 2020 willen ze dit bedrag laten groeien tot 250 miljoen euro.
  • In het begin van het platform was het nog mogelijk om als particulier een lening aan te vragen, maar sinds een aantal jaren is dit niet meer zo.

Particuliere leningen

Hoewel het platform open stond voor particulieren, waren er altijd meer leningen voor bedrijven. De lat voor consumenten ligt wat hoger dan die van bedrijven (ook omdat je als particulier vanaf 349 euro plaatsingskosten betaalt) en het is heel wat makkelijker om als bedrijf geaccepteerd te worden.

Bovendien zijn de bedragen voor de leningen van bedrijven een stuk hoger dan die van particulieren. Daarnaast kom je bij het platform vooral mensen tegen met hoge opleiding, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lendico dat zich specifiek richt op consumentenkredieten.

De type leningen die je hier kunt aanvragen verschilt nogal. U kunt hierbij denken aan leningen voor verbouwing van uw huis, leningen ter herfinanciering, leningen voor ziektekosten, voor vervoer of luxe consumentenproducten. Maar valt uw aanvraag niet in deze categorie, dan is er altijd nog de categorie "overig". 

geld lenen bij geldvoorelkaar.nl

Rentekosten

Wat dit platform verder interessant maakt is dat u zelf de rentekosten kunt bepalen. U kiest een bepaald percentage waarvoor u vindt dat u de lening terug moet betalen. Uiteraard kunt u niet kiezen voor een erg lage rente, want dan zullen investeerders niet erg happig zijn om u krediet te geven. Dit moet u dus goed kiezen.

Behalve de rente betaalt u trouwens ook overige kosten. Zo betaalt u ook plaatsingskosten van 125 euro. Dit betaalt u dus ongeacht of uw lening wordt geaccepteerd. Dat is niet zo fijn voor als u niet veel geld heeft. Dit is een manier van het platform om de lat hoog te leggen. Bent u niet in staat dit bedrag te betalen en wilt u meer zekerheid, dan kunt u beter terecht bij Lendico.

Daarnaast betaalt u ook zogenoemde successierechten. Dit bedrag gaat af van de totale kredietsom die u ontvangt. U krijgt dus minder geld uitgekeerd dan waar u om vraagt. Dit successierecht is niet zo heel hoog trouwens, het komt neer op iets meer dan 2 procent van de totale lening die u vraagt. Bij Lendico betaalt u ook dit soort kosten, maar het percentage is afhankelijk van uw risicoprofiel en ligt tussen de 0.5 en 3.75%.

Investeringen

Een van de grootste voordelen van Geldvoorelkaar.nl is de grote hoeveelheid investeerders. Er zijn heel veel investeerders actief op dit platform. Nieuwe inschrijvingen worden soms binnen een paar dagen al 'volgeschreven', dat wil zeggen dat er genoeg investeerders zijn voor de lening. Dat is erg bijzonder natuurlijk.

Geldvoorlkaar.nl Is dan ook een bewezen platform met een grote community aan geldschieters en kredietgevers. Het is een goed alternatief voor de banken dat werkt. Wilt u geld lenen zonder bank en kijken wat het is om via Crowdfunding geld te lenen, dan is Geldvoorlkaar.nl een prima platform hiervoor.